11 November 2025
У жовтні 2025 року річна інфляція в Україні становила 10,9%, що є найнижчим показником від початку року, повідомляє Державна служба статистики. У місячному вимірі споживчі ціни зросли на 0,9%, а базова інфляція — на 0,6%.
Найбільший внесок у зростання цін забезпечили продукти харчування, алкоголь і тютюн. Зокрема, харчові продукти подорожчали на 15,6% у річному вимірі, а лише за жовтень — на 1,6%. Найпомітніше зросли ціни на яйця (+41,9% р/р), тоді як овочі подешевшали на 21,5%, але додали понад 10% за місяць.
Алкогольні та тютюнові вироби подорожчали на 18,6% за рік, одяг і взуття — навпаки, знизилися у ціні на 6%. У секторі житлово-комунальних послуг ціни зросли на 2,4% р/р, а у сфері охорони здоров’я — на 9,9%.
Таким чином, після прискорення інфляційних процесів улітку, восени ринок демонструє стабілізацію динаміки цін і зниження загального інфляційного тиску.
Протягом 2024–2025 років Національний банк України утримував жорстку монетарну політику, щоб стримати інфляційні очікування після сплеску енергетичних і продовольчих цін, спричинених війною.
Після зниження інфляції нижче 12% у другому півріччі 2025 року НБУ зосередився на підтримці стабільності гривні та відновленні кредитування. Водночас уряд посилив контроль над соціально значущими цінами й обмежив підвищення тарифів у комунальній сфері.
Додатковими факторами уповільнення інфляції стали:
Таким чином, жовтневі показники свідчать про перехід економіки до помірної інфляційної динаміки, що створює сприятливі умови для поступового зниження облікової ставки та відновлення інвестиційної активності бізнесу.
Стратегії Воррена Баффета, запозичені та власні. Ч.1. Власний доробок
Energy Report Ukraine: інсайди, політика, бізнес
Зростання світової економіки буде сильнішим, ніж очікувалось, – СОТ
Комісія спрощує емісію акцій: у новій редакції Положення — менше форм і більше цифрових рішень
1,2 ГВт нових потужностей: банки нарощують фінансування енергетики
Українську енергетику поділили між собою три групи впливу. Міндіч очолював найвпливовішу з них – дослідження UCAI